Praca w USA

Wyjazd do Stanów Zjednoczonych to marzenie wielu. Kilkanaście lat temu wyjazd taki był znacznie bardziej opłacalny, obecnie podobne korzyści można uzyskać wyjeżdżając np. do Wielkiej Brytanii. Pierwszym krokiem jest otrzymanie wizy, co nie jest wcale łatwym zadaniem. Około 30% spośród starających się o wizy ich nie otrzymuje. Sama podróż do USA jest bardzo kosztowna i ryzykowna. Każda osoba ubiegająca się o wyjazd do USA musi mieć komplet dokumentów tj. CV, listy motywacyjny oraz list referencyjny, zaświadczenie o pobieraniu nauki na uczelni itp. Wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone na język angielski przez tłumacza przysięgłego. Aby podjąć pracę w Stanach Zjednoczonych koniecznie jest uzyskanie numeru ubezpieczenia socjalnego. Nadanie numeru może trwać około 3 tygodni, a o jego uzyskanie należy starać się w Social Security Office bezpośrednio po przyjeździe do Stanów. Wiza uprawniająca do wielokrotnego przekraczania granicy to wiza J-1. Legalny status w USA potwierdza promesa wizowa DS.-2019. Największe szanse na wyjechanie do stanów posiadają studenci. Nie ma większego znaczenia czy są to studenci wieczorowi, zaoczni czy dziennie. Ważne aby studia na których pobierają naukę trwały co najmniej 2 lata. Osoby chcące skorzystać z tzw. programów wyjazdowych muszą mieć ukończone co najmniej osiemnaście lat, a ich wiek nie może przekraczać lat trzydziestu.